Kétnapos eseménnyel ünnepeljük Csaba királyfit

A székelyek legendás vezéréért gyűlünk össze a Csaba Parkban, szeptember 9-10-én. 

A Tűz-kör Közhasznú Kulturális Egyesület és a Csabagyöngye Kulturális Központ, illetve az Arany János Művelődési Központ szervezésében kerül megrendezésre a Csaba Királyfi Ünnepe névre keresztelt, kétnapos programsor, mely a Csabagyöngyétől indul szeptember 9-én, pénteken.

Csaba királyfi létezéséről mai napig viták folynak, ám a legismertebb legenda szerint Attila, a hun egyik fiaként vetélkedett a hatalomért, amikor testvérháború tört ki közte és Aladár között.

A hosszú csatározás után Csaba seregéből 3000 vitéz telepedett le a mai Székelyföldön, akik onnantól kezdve már nem hunoknak, hanem székelyeknek nevezték magukat.

A későbbi idők során a szomszédos országok erősen támadták a székelyeket, ám mielőtt a végső vereséget elszenvedték volna, a mítosz szerint a hosszas imádkozás után megjelent Csaba királyfi a Hadak Útján (Tejút), a holtak seregét vezetve, és szétverte a támadó csapatokat. Így az már nem is csoda, hogy Csaba királyfi központi szerepet kapott a Székely himnuszban.

A hagyományörzésre fókuszáló, díjtalan esemény zenés előadásokkal, élvezetes bemutatókkal hódol Csaba Királyfi legendájának. A rendezvény az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával jöhetett létre.

A részletes program:

Csabakiralyfi_A3

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.